2012. február 27., hétfő

Segélyvonal - a muffinok alapja

Muffin gyártási vészhelyzet állt elő vasárnap délelőtt egy ismerősömnél, így telefont ragadott és hívta azt, akitől segítséget remélt. Engem. :-)
Kiderült, hogy jolly joker muffin receptet keres, ugyanis a családjában több különböző ízlésű embert él. Így egy alap muffin receptet kellene csupán megalkotni, amelyet aztán többféle módon ízesíthet. Kikötés csupán annyi volt, hogy ne legyen túl vajas a tészta.
Számos édes alap muffin receptet olvastam már és azok alapján kikísérleteztem a sajátom. Szeretek natúr joghurttal sütni, mert ad a tésztának egy plusz, kellemes ízt. Ez pont arra való, hogy azzal "javítsuk fel", ami épp a kamrában, konyhaszekrényben vagy a hűtőben van. Például mehet bele mazsola vagy bármely aszalt gyümölcs. Figyelem, az aszalt vörös áfonya egyszerűen mennyei a muffinokban! Kerülhet bele meggy-, ananász- vagy barackbefőtt jól lecsepegtetve. Friss gyümölcsök közül manapság a banán, narancs vagy alma is jó választás. Az almánál kis fahéj csodákat tesz. De bármilyen lekvár is finom kiegészítője lehet ennek a receptnek. Inkább a sűrűbb lekvár, vagy dzsem az ideális megoldás. Úgy érdemes használni, hogy a már a kis mélyedésekbe kanalazott tésztára tegyünk egy-egy púpozott teáskanálnyi lekvárt. A muffin majd úgy is "körbenövi" a sütés közben.



Alap muffin recept a'la bubble

Hozzávalók:
1 kis doboz natúr joghurt,
1 tojás,
12 dkg cukor,
1 csomag vaníliás cukor,
5 dkg olvasztott vaj,
fél csomag sütőpor,
15 dkg liszt.

Elkészítése:
A folyékony hozzávalókat összekeverjük, majd a cukrot hozzá adjuk. Ezután belekeverjük a lisztet. Majd jöhet az ízlésünk szerinti kiegészítő. 160-170 fokon 25 perc alatt kész.

Jótanács
Ha van időm rá szeretek némi habot is eszkábálni a muffinok tetejére, amelyeket megkoronázásuk után már csak cupcake-nek (kápkék) szabad nevezni. :-)
A legegyszerűbb persze a keményre felvert tejszínhab. Ennél fontos, hogy hideg legyen a tejszín. Én szoktam habfixálót is használni, mert a mai tejszínek állaga meglehetősen lutri. Van otthon némi ételfestékem, a végén azt is bele szoktam keverni, mert így mulatságosabb. Így készült például a kukac muffin és a bokrétává összetűzött virág muffinok kalapja is.
A másik kedvencem a tejszínhabos mascarpone vaníliás cukorral. Itt nem kell mást tenni, mint a mascarponét összekeverni a vaníliás cukorral, majd beleforgatni a kemény tejszínhabot. Mehet is a habzsákba, majd a muffinok tetejére. Ezt is lehet színezni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése